»

Superračunalnik na dražbi

Slo-Tech - Če ste želeli kdaj kupiti svoj superračunalnik, ste imeli med prazniki odlično priložnost. Ameriška vlada se je odločila, da proda superračunalnik Cheyenne, ki je bil novembra 2016 20. najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Deloval je od leta 2016 do leta 2023, nato pa so ga upokojili. Stroj, ki zmore 5,3 petaflops, so prodali za 480.000 dolarjev. Kupec ga bo moral sam prevzeti v Cheyennu v Wyomingu.

Življenjska doba superračunalnikov ni prav dolga, ker tehnološko hitro zastarijo. Cheyenne je imel predvidenih pet let delovanja, na koncu pa so ga obdržali pri življenju sedem let. Ves čas je drsel po lestvici najhitrejših superračunalnikov, ki so bili čedalje hitrejši, predvsem pa učinkovitejši. Cheyenne je trošil 1,7 MW, medtem ko so današnji sistemi od 10- do 15-krat učinkovitejši. Vzdrževanje in poganjanje Cheyenna ni bilo več gospodarno, zato so ga konec minulega leta izključili.

Zato so Cheyenne poslali na dražbo. Kupec je torej dobil 8064 procesorjev E5-2697x4 Xeon, ki...

19 komentarjev

Na lestvici Top500 nič novega, AMD se vzpenja

Slo-Tech - Izšla je nova, že 61. izdaja lestvice najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500. Na vrhu sprememb ni, saj je Frontier iz Nacionalnega laboratorija Oak Ridge še vedno najzmogljivejši superračunalnik na svetu. Njegova zmogljivost se je nekoliko povečala z 1,02 na 1,19 eflop/s, čeprav ima še vedno istih 8.699.904 jeder. Njegova učinkovitost znaša 52,59 gigaflops/watt. Tudi na drugem mestu ostaja Fugaku, ki zmore 442 pflop/s, tretji pa je finski LUMI s 309 pflop/s. Ta je v zadnjem letu doživel precejšnjo nadgradnjo, ki je podvojila njegovo hitrost. Gre sicer za del evropske kolaboracije EUROHPC/CSC, ki je nameščen na Finskem, na voljo pa je vsej evropski raziskovalni skupnosti.

Četudi na vrhu ni videti nič novega, pa je analiza nove lestvice vseeno poučna. AMD-jevi procesorji poganjajo že 121 sistemov, kar je 29 odstotkov več kot pred letom dni. Seveda je tudi prvi na lestvici plod AMD-jevih komponent. Med prvimi desetimi pa ima AMD kar sedem predstavnikov. Spomnimo, da je imel...

16 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik na svetu odslej v ZDA

Ekipa za Sequoio

Top 500 - Na osveženi lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu imamo spremembo na samem vrhu. Medtem ko je v drugi lanski izdaji (novembrski) na prvem mestu suvereno kraljeval japonski superračunalnik K, ki zmore izvesti 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops), ga je to pot na vrhu prehitel ameriški izdelek. ZDA so na to čakale od novembra 2009, ko so ji prehiteli Kitajci in nato Japonci.

Najhitrejši superračunalnik na svetu je sedaj tudi uradno Sequoia, so povedali na Mednarodni konferenci za superračunalnike danes v Hamburgu. Sequoia stoji v prostorih LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory) in izvede do 16,32 petaflops, s čimer je za 55 odstotkov hitrejši od K. Sestavlja ga 1,6 milijona procesorskih jeder v 98.304 vozliščih in...

23 komentarjev

Rusija gradi drugi najhitrejši superračunalnik na svetu

ComputerWorld - Moskovska državna univerza je objavila, da bodo do leta 2013 zgradili nov superračunalnik, ki bi se na sedanji lestvici najhitrejših zavihtel na drugo mesto. Na tej vodi japonski superračunalnik K, ki zmore 10.510 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (10,51 petaflops), Rusi pa ciljajo na hitrost 10 petaflops. Konkurenca je daleč zadaj, saj je naslednji kitajski Tianhe-1A s komajda 2,57 petaflops, za njim pa prvi ameriški predstavnik Jaguar z 1,76 petaflops.

Za rusko univerzo bo nov superračunalnik sestavljalo domače visokotehnološko podjetje T-Platforms. Uporabili bodo tehnologijo procesorjev Sandy Bridge (ali Ivy Bridge) Xeon skupaj z naslednjo generacijo Nvidiinih grafičnih procesorjev Kepler (izjava za javnost), če bodo na voljo pa tudi že Intelove MIC-e. Trenutno ima moskovska univerza...

22 komentarjev

Najzmogljivejši superračunalnik na svetu postavlja rekorde

Slo-Tech - Kitajska je lani v Tiandžinu postavila nov najzmogljivejši superračunalnik na svetu, ki se imenuje Tianhe-1A. Sestavlja ga 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Na sintetičnem testu je zmogel 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,7 petaflops), s čimer je prepričljivo prevzel vodstvo na lestvici Top 500. Kitajci niso tratili časa, ampak so ga hitro zaposlili z uporabnimi izračuni, kjer je prav tako postavil svetovni rekord.

Na njem so modelirali obnašanje sistema s 110 milijardami atomov, ki je opisoval kristalinični silicij v sončnih celicah in polprevodnikih. Doslej najobsežnejša simulacija je opisala 49 milijard atomov,...

54 komentarjev