»

Kupci novih Teslinih poltovornjakov jih eno leto ne bodo smeli prodati

Slo-Tech - Kupci novega poltovornjaka Cybertruck, ki ga po vsem pompu že nestrpno pričakujemo s Teslinega tekočega traka, se bodo z njim vsaj za leto dni res poročili. Še pred splavitvijo, ki jo napovedujejo za 30. november, so v javnost prišli precej edinstveni pogoji nakupa, ki bi jih bolj pripisali kakšni programski opremi. Tesla v pogojih izrecno prepoveduje odsvojitev vozila v prvem letu lastništva.

Kdor bi želel vozilo prodati, mora imeti za to upravičene razloge, prav tako pa ga mora najprej ponuditi koncernu. Šele nato ga lahko proda tudi sam, če dobi od podjetja pisno dovoljenje. Tesla bo vozila odkupovala po prodajni ceni, zmanjšani za 0,25 dolarja na prevoženo milijo (0,14 evra na kilometer), obrabo in morebitne stroške potrebnih poravil.

V nasprotnem primeru kupcu grozi deaktivacija vozila na daljavo ali 50.000 dolarjev kazni ter prepoved nakupov vozil od Tesle v prihodnosti.

53 komentarjev

Prvi samovozeči avtomobil tretje stopnje v ZDA je mercedes

Slo-Tech - Nemški proizvajalec luksuznih vozil je sporočil, da bodo njegova nova vozila serije S in EQS prvi avtomobili v ZDA, ki bodo imeli certifikat za samovozeče obratovanje tretje stopnje. Funkcija se imenuje Drive Pilot in je za zdaj omejena na Nevado, kjer je Mercedes Benz pridobil certifikat. V tretjo stopnjo sodijo vozila, ki se lahko sama znajdejo in vozijo povsod, a še vedno potrebujejo človeškega voznika, ki bi v izjemnih situacijah prevzel nadzor. Če ta tega ne stori, se vozilo ustavi in pokliče pomoč. Tudi v Evropi je Mercedes Benz prehitel Teslo.

V Nevadi lahko samovozeči avtomobili vozijo po vseh javnih cestah in ne izdaja nobenih posebnih dovolilnic za njihovo uporabo. Gre za nekakšno samocertificiranje. Zato so v tej zvezi državi svoje sisteme testirali tudi drugi proizvajalci, denimo General Motor (SuperCruise), Ford (Blue Cruise) in seveda Tesla (Autopilot). Formalno so bili vsi ti sistemi druge stopnje.

Mercedesov sistem zahteva, da je voznik ves čas prisoten in da ga...

59 komentarjev

ZDA preiskujejo Teslinega Avtopilota

TechCrunch -
Ameriška zvezna agencija za cestno varnost (The National Highway Traffic Safety Administration oz. NHTSA) je začela preiskavo Teslinega sistema za avtonomno vožnjo. Kot so pojasnili, je razlog 11 prometnih nesreč Tesel od leta 2018, v katerih so bila udeležena tudi vozila za hitro posredovanje na cesti. Preiskava bo pokrivala Tesline modele Model Y, Model X, Model S in Model 3, skupaj gre za okoli 765.000 vozil, izdelanih po letu 2014.

Predstavniki NHTSA se bodo v preiskavi osredotočili na vprašanje, zakaj ima Autopilot težave pri srečanju s policijskimi, gasilskimi in reševalnimi vozili, zlasti če so ta ustavljena ob cesti, da bi opravljala svoje delo ob prometnih nesrečah. Večina od omenjene enajsterice nesreč se je namreč zgodila po sončnem zahodu, mesta nesreče so bila označena z običajnimi signali, kot so cestni stožci, osvetljeno tablo za opozarjanje s puščico ter lučmi za nujno vožnjo na vozilih za hitro posredovanje. Pri vseh teh nesrečah je bil v času pred trkom v vozilu...

75 komentarjev

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak

CNet - Tesla je na novinarski konferenci v Los Angelesu predstavila svoj pogled na moderni električni poltovornjak. Koncept, ki predstavlja pomembno stalnico v ameriški kulturni identiteti, je Tesla močno predrugačila. Izvršni direktor Elon Musk je na dogodku dejal, da se v zadnjih 100 letih poltovornjaki niso bistveno spremenili, zato so želeli v Tesli narediti nekaj drugačnega. Rezultat je novo vozilo Cybertruck, ki je videti, kakor da je ušlo iz kakšnega filma.

Cybertruck je sicer enako širok in dolg kakor Ford F-150 (dolg bo 588 centimetrov, širok pa 202 centimetra), a je videti povsem drugače. Na zadnjem delu ima 2 metra dolg nosilni prostor, ki je lahko odprt ali zaprt. Nanj lahko naložimo poldrugo tono tovora, v zaprti inačici pa meri 2831 litrov. Električna karakteristike so predvidljive. Ob obremenitvi 3,4 tone naj bi bil domet 400 kilometrov. Varianta z dvojnim motorjem (pogon na vsa šitri kolesa) zmore peljati (vleči) 4,5 tone in od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v treh...

99 komentarjev

Kako ukaniti Teslinega avtopilota in se zaleteti

Slo-Tech - Raziskovalci so pokazali, kako je mogoče preprosto pretentati avtopilota v Teslinih vozilih, da avtomobil zapelje na nasprotni vozni pas. Sistem Enhanced Autopilot, ki ga ima Model S 75, je mogoče prevarati brez vdora v računalniški sistem na avtomobilu. Zadostuje že manipulacija označb na cestišču, ki je s prostim očesom praktično ne zaznamo.

Gre za modul, ki v avtopilotu skrbi za prepoznavanje označb pasov. Avtopilot sicer uporablja kombinacijo kamer, ultrazvočnih sonarjev in radarja, a pasu se drži zgolj na podlagi informacij iz kamer. Pri tem uporablja kopico testov, ki poskrbijo za preprečevanje napačnih odločitev, denimo odstavne pasove, zgodovino vožnje po tej cesti, velikost in razdalja do različnih predmetov itd.

Zadostuje že, če na cesto nalepimo tri manjše označbe. Teh človek gotovo ne bi upošteval, avtopilot pa...

13 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev