»

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah -...

0 komentarjev

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Google z Androidom ustvaril 22 milijard dolarjev dobička

Bloomberg - Google je precej skrivnosten o zaslužku s svojim operacijskim sistemom Android za pametne telefone. Številke je naposled v sodnem postopku razkril Oraclov odvetnik. Google je z Androidom doslej ustvaril 31 milijard dolarjev prihodkov in 22 milijard dolarjev dobička.

Google je dejal, da je Oraclov odvetnik informacije dobil v zaupnih finančnih dokumentih, ob čemer poudarja, da gre za Oraclov izračun. A četudi vrednosti niso povsem natančne, zagotovo zelo dobro zadenejo vsaj velikostni razred. Se je pa Google podvizal in vložil zahtevo po počrnitvi in zaprtju zapisnika sojenja, saj da je Oraclov odvetnik razkril "izjemno občutljive informacije". Kot so zapisali, Google javno razkriva...

7 komentarjev

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke...

2 komentarja

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Shema delovanja Googlovega Safari heka.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Kot poroča Bloomberg, se Google z nedavno potezo zaobhajanja varnostnih nastavitev v brskalniku Safari ni najbolj zapisal pri ameriškem tržno-potrošniško-informacijskem inšpektoratu Federal Trade Comission. Grozi jim kazen nad 10 milijoni dolarjev, prva sploh v taki višini za kršitve zasebnosti na spletu, potem pa najbrž še en postopek zaradi podobnih mahinacij v brskalniku Internet Explorer. Širše gledano je pod vprašanjem njihova zaveza spoštovanja opt-out sistema Do-Not-Track, ki ga skupaj z drugimi proizvajalci brskalnikom pospešeno predstavljajo kot sprejemljivo rešitev za varovanje spletne zasebnosti.

Če na hitro spomnimo (glej tudi slikco): Applov spletni brskalnik Safari po privzetem...

5 komentarjev