»

FBI zasegel več kot polovico odkupnine Colonial Pipeline

Slo-Tech - FBI je zasegel dobro polovico odkupnine, ki jo je Colonial Pipeline minuli mesec plačal hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom napadli njihove računalniške sisteme in za teden dni ohromili dobavo naftnih derivati na vzhodno ameriško obalo. Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da so izsledili 63,7 bitcoinov, ki so vredni dobra dva milijona dolarjev. Gre za enega redkih primerov, v katerih so žrtve uspele povrniti vsaj del odkupnine.

Colonial Pipeline so napadli hekerji iz skupine DarkSide, ki so doslej nabrali že okrog 90 milijonov dolarjev z odkupninami. Pravosodje je izsledilo vsaj 90 žrtev, ki so jih napadli. Ob zadnjih novicah se krepijo špekulacije, da je bilo plačilo odkupnine usklajeno s FBI, čeprav ta načeloma to odsvetuje. Šifrirni ključ, ki so ga potem dobili za odklep, je sicer slab, a ker je bila odkupnina plačana v bitcoinu in ne moneru, so ji lahko sledili. S spremljanjem transakcij v verigi blokov je FBI uspel identificirati 63,7 bitcoinov. Ti so bili...

91 komentarjev

Direktor Colonial Pipelina priznal plačilo milijonske odkupnine, pri čemer še zdaleč ni edini

The Wall Street Journal - Po neuradnih poročilih, da je Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine v bitcoinih, je to sedaj uradno potrdil izvršni direktor Joseph Blount. V intervjuju za The Wall Street Journal je povedal, da je odobril plačilo 4,4 milijona dolarjev odkupnine, ker ni bilo jasno, kako hud je incident in koliko časa bo trajalo, da naftovode spet odprejo.

Poudaril je, da se zaveda kontroverznosti odločitve - navsezadnje FBI svetuje ravno obratno, torej nikoli plačati odkupnine - ki ni bila lahka. Blount trdi, da se je posvetoval s strokovnjaki in da je imelo podjetje sklenjeno zavarovanje, ki je pokrivalo tudi incidente z izsiljevalsko programsko opremo in odkupnine. Tako je Colonial Pipeline plačal 75 bitcoinov, za kar so dobili orodje za dešifriranje sistemov. Žal se je to izkazalo kot prepočasno, da bi lahko takoj vzpostavili delovanje naftovodov. Na koncu je izpad trajal šest dni.

Čeprav nafta sedaj teče, težav še ni konec. Poleg izgube anonimnosti, saj je Colonial...

21 komentarjev

Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine

Bloomberg - Colonial Pipeline je hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom izsilili ustavitev delovanja največjega ameriškega naftovoda, izplačal skoraj pet milijonov dolarjev odkupnine, sklicujoč se na vire iz podjetja piše Bloomberg. Izplačilo naj bi izvedli v kriptovaluti, ki ji je težko slediti. Po neuradnih podatkih naj bi bile ameriške oblasti seznanjene z dejstvom, da je bila odkupnina plačana. Hekerji naj bi po prejemu odkupnine podjetju predali orodje za dešifriranje podatkov, ki pa je tako počasno, da raje nadaljujejo obnavljanje iz varnostnih kopij. Uradnih vesti iz podjetja ni, je pa začelo gorivo teči danes okrog polnoči po slovenskem času.

Hekerji so včasih zgolj zašifrirali datoteke in zahtevali plačilo odkupnine za obnovo, a so sčasoma izsiljevanje podvojili. Ker so podjetja tedaj podatke pač obnovila iz varnostnih kopij, jim sedaj zagrozijo še z javnim razkritjem vseh ukradenih podatkov. Kljub temu FBI še priporoča, da se odkupnina ne plača. A v veliko primerih podjetja...

9 komentarjev

FBI za napad na naftovod obtožil DarkSide, slednji posredno priznal nespamet

Slo-Tech - FBI je včeraj uradno potrdil, da je hekerska skupina DarkSide odgovorna za napad na Colonial Pipeline, zaradi česar so morali začasno ustaviti transport goriv po največjem ameriškem naftovodu, ki z nafto, kerozinom in bencinom oskrbuje polovico vzhodne obale. Podrobnosti zaradi interesa preiskave FBI ne razkriva.

Upravljavec naftovoda je po zaustaviti naftovoda začel odpravljati težave zaradi vdora in nekaj krajših linij že zagnal, preostanek pa naj bi bil delujoč do konca tedna. V vmesnem času se lahko poraba goriv pokriva iz lokalnih rezerv in povečanega klasičnega transporta, potem pa bi grozilo večje povišanje cen. Maloprodajne cene goriva so na prizadetih območjih že porasle za okrog 2-4 odstotke, v celotni državi pa za slab odstotek. Glavni problem niso osebni avtomobili, temveč letališča, ki imajo lastnih rezerv za 3-5 dni, ter cestni tovorni promet. V primerjavi s situacijo pred desetletji je ZDA to pot praktično samozadostna glede proizvodnje goriv, a so rafinerije...

11 komentarjev

Hekerski napad povzročil zaprtje največjega ameriškega naftovoda

Washington Post - Podjetje Colonial Pipeline, ki v ZDA upravlja največji naftovod, je včeraj zaradi hekerskega napada zaprlo svoje celotno naftovodno omrežje. Po njem se pretakajo nafta, bencin, kerozin in druga goriva, skupno pa na vzhodno obalo ZDA dobavijo skoraj polovico vsega potrebnega goriva iz rafinerij v Teksasu. Po prvih podatkih je napad izvedla skupina DarkSide, ki naj bi izvirala iz vzhodne Evrope. V podjetju so napad potrdili.

Incident preiskujejo organi pregona in podjetje za računalniško varnost FireEye, zato veliko podrobnosti ta hip še ni znanih. Napad se je zgodil v petek pozno popoldne po našem času in je vključeval izsiljevalsko programsko opremo. Tako hekerji niso zaprli naftovoda, temveč je to storil upravljavec, ko je ugasnil računalniške sisteme, da bi omejil širjenje virusa. Za zdaj zaprtje še ni vplivalo na cene nafte, ni pa še znano, kako dolgo bo trajalo. Tovrstni napadi kažejo, kako zelo je kritična infrastruktura občutljiva na delovanje računalniških sistemov, ki so...

25 komentarjev

Največja bolnišnica v New Jerseyju plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Slo-Tech - Največji sistem bolnišnic v New Jerseyju je zaradi napada z izsiljevalsko programsko opremo plačal odkupnino hekerjem, so potrdili v Hackensack Meridian Health (HMH). HMH je neprofitni zdravstveni sistem s šestimi milijardami dolarjev letnega prometa, ki vključuje 17 bolnišnic, negovalnih bolnišnic in zdravstvenih domov. Hekerski napad jih je prizadel 2. decembra letos in za pet dni popolnoma ohromil delovanje bolnišnic. Odpovedovali so posege in operacije, tudi že sprejeti bolniki so imeli težave.

Sedaj se delovanje vrača v ustaljene tirnice, k čemur je pomagalo tudi plačilo odkupnine. Po zagotovilih pristojnih ni nobenih indicev, da bi hekerji prišli do podatkov o bolnikih ali zaposlenih. So pa hekerji onesposobili sisteme za naročanje in zaračunavanje storitev, zaradi česar so odpovedali približno 100 nenujnih posegov. V bolnišnici so potrdili plačilo odkupnine, niso pa razkrili podrobnosti, torej zneska in koliko podatkov ter kako so jih obnovili. Pojasnili so, da zaradi...

30 komentarjev

Škoda zaradi internetnih prevar raste

Slo-Tech - FBI je izdal letno poročilo o internetnem kriminalu, v katerem analizirajo prijavljene poizkuse in uspešno izvedene goljufije različnih vrst. V letu 2018 so prejeli 351.936 prijav, v katerih so podjetja in posamezniki naznanili za 2,7 milijarde dolarjev škode. Najpogostejše prevare so prevare pri kupovanju izdelkov prek internet (nedostava ali neplačilo), izsiljevanje ter kraja osebnih podatkov. Po obsegu škode pa prednjači BEC (Business Email Compromise), s čimer so nepridipravi od podjetij izmolzli kar 1,3 milijarde dolarjev oziroma dvakrat več kot leto pred tem.

...

29 komentarjev

V Bosni in Hercegovini aretirali vodjo hekerske skupine

Europol - Europol je v sodelovanju z več nacionalnimi policijami aretiral vodje hekerske skupine DD4BC, ki je od druge polovice leta 2014 napadala finančne inštitucije, borze, spletne igralnice in podobno ter v zameno za prenehanje napada DDoS od njih zahtevala odkupnino, plačano v bitcoinih. Aktivnosti skupine so pozornost javnosti vzbudile lanskega septembra, ko so zaradi preusmeritve napadov na banke v več državah začeli policijske preiskavo.

Europol je sporočil, da so že 15. in 16. decembra v sodelovanju z avstrijsko, bosansko, nemško in britansko policijo sklenili operacijo Pleiades, v okviru katere so v Bosni in Hercegovini aretirali vodjo skupine DD4BC in njegova pomočnika. Izvedli so več...

3 komentarji

Hekerski napadi povzročajo tudi fizično škodo na infrastrukturi

Slo-Tech - O hekerskih napadih pišemo sorazmerno pogosto, a so večinoma omejeni na kraje podatkov, v manjšem številu primerov pa gre še za zlorabe. Škoda pri tem nastane, a je "nevidna". Precej redko pa se zgodi, da hekerski napad povzroči fizične poškodbe na infrastrukturi - najodmevnejši primer je seveda napad Stuxneta na iranske centrifuge, ki so zaradi okužbe nepravilno delovale, kar je onemogočalo bogatitev urana in jih je tudi fizično poškodovalo. Najnovejše poročilo o računalniški varnosti, ki ga je izdal nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehnologiji (BSI), kaže, da se taki primeri še vedno dogajajo.

Neimenovano jeklarno v Nemčiji je namreč napadla hekerska skupina, ki je s ciljanim ribarjenjem (spear...

6 komentarjev