» »

Online plačevanje

Online plačevanje

mikhail ::

Poleg nekaj babic in dedkov sem najbrž še edini v slo, ki nimam online plačevanja. Prvotni razlog je bilo predvsem nezaupanje in mogoče malo staromodnosti.
Kakorkoli, rad bi si stvar zrihtal zdaj, pa me zanima nekaj reči:
- nimam tor ali proxy omrežij, sem varen pred tujim vpogledom?
- lahko kak spyware za katerega ne vem čita moje podatke pri online plačevanju?

Koliko je sploh varno online plačevanje in kateri sistem sigen-ca, itd. Se je za vas obnesel najbolje?

Lp
  • polepsal: Mavrik ()

stalker ::

Predplačniška Visa https://www.nkbm.si/predplacniska-visa in Paypal. Na Viso si nakažeš denar in potem plačaš s Paypalom (poišči na tem forumu temo o Paypalu). Če bi ti slučajno kdo heknil Paypal račun, bi ti lahko ukradel samo toliko, kolikor imaš na Visa kartici. Enostavneje in varneje kot tako ne gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: stalker ()

zee ::

- Da.
- Da.

Zelo varno. Uporabljam ze vec kot desetletje.

Za ponavljajoce se racune predlagam direktno bremenitev ("trajnik"). Najmanj jajcanja.

V Sloveniji sem uporabljal Banka In. Brez tezav na vseh operacijskih sistemih.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

jype ::

Večina teh reči je odvisna od banke, pri kateri imaš odprt račun (banko seveda lahko zamenjaš oziroma odpreš dodatni račun pri drugi banki, a to je običajno združeno s stroški).

Po mojem strokovnem mnenju je za varnost najbolj pomembno, da:

- imaš ločen računalnik, s katerim dostopaš do spletne banke, če se tvoj računalnik uporablja za brskanje po internetu, gledanje filmov, igranje iger in drugo početje, kjer ljudje lahko nehote zaidejo na spletne strani, namenjene razširjanju zlonamerne programske opreme,
- ti tvoja banka omogoča, da te s SMS sporočilom obvesti, da se je nekdo prijavil v banko in/ali opravil transakcijo s tvojim računom in/ali kreditnimi karticami (ker boš na tak način takoj lahko ukrepal, če se bo zgodila nezaželjena transakcija),
- uporabljaš paypal, google wallet in amazon payments, kot zaupanja vredne ponudnike online plačil, da ti podatkov s kreditne kartice ni treba deliti s prevelikim številom premalo zaupanja vrednih ponudnikov,
- uporabljaš kvalitetna gesla za dostop do teh storitev (ki so na ločenem računalniku lahko shranjena v brskalnikovem profilu, kar je bolje, kot če uporabljaš enako geslo pri različnih ponudnikih),
- redno posodabljaš programsko opremo na računalniku.

Če vse to storiš, potem boš pretežka tarča, da bi se komurkoli ljubilo ukvarjat s tabo, z ločenim bančnim računom, kamor nakažeš samo sredstva v višini, ki si jo pripravljen pogrešati, pa lahko zagotoviš tudi zgornjo mejo, preko katere te ne more oškodovati nihče.

Zgoraj omenjena predplačniška kreditna kartica je dober način, kako nakupovati tudi tam, kjer si sicer ne bi drznil, ker imaš tudi v tem primeru popoln nadzor nad višino sredstev, ki ti jih lahko izmaknejo nepridipravi - vedeti pa moraš, da te noben varnostni mehanizem kreditne kartice ne more zavarovati pred tem, da plačaš za prenosni računalnik, po pošti pa prejmeš opeko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

mikhail ::

Nimam drugega računalnika, imam svojo 'delovno postajo' s katero gledam tudi filme in brskam po internetu. Ravno zato me zanima kako je z mojo varnostjo, ker bi rad plačeval tudi s.p. prispevke preko banke (online bančništvo). Sem precej noob v vsem tem.

Ali je predplačniška Visa vezana na banko in plačujem kakšne stroške uporabe?

jype ::

mikhail> Nimam drugega računalnika, imam svojo 'delovno postajo' s katero gledam tudi filme in brskam po internetu. Ravno zato me zanima kako je z mojo varnostjo, ker bi rad plačeval tudi s.p. prispevke preko banke (online bančništvo). Sem precej noob v vsem tem.

Še najbolj verjeten način, da nepridipravi pridejo do tvoje banke je v tem primeru tak, da "pobereš crack za X" ali pa "codec za pogledat Y" in ga poženeš, kar tretjim osebam lahko potencialno omogoča nadzor nad tvojim računalnikom. Uporabljaj kvalitetne antivirusne rešitve in ne klikni kar "Yes", ne da bi prebral in razumel, kaj te računalnik sprašuje, pa bo verjetnost, da ti bo kdo ukradel denar, minimalna.

shadeX ::

Tudi sam uporabljam spletno banko skoraj 10 let. Nikol problemov. Držim se pa seveda načela, da neznanih .exe datotek ne klikam. Prav tako sem začel kupovati igre in ne downloadam več crackov. Maile odpiram samo od znanih pošiljateljev, (med drugim tudi preverim prej mail s katerega je pošta poslana - čeprav je ta lahko sfejkan).

Bottom line, zadeva je izjemno varna, samo preveč lesen ne smeš biti in klikati na vsako "zadeli ste iPhone" reklamo. Prav tako ne obiskujem p0rn strani (potencialne tarče zlonamerne kode), itd.

...:TOMI:... ::

Lahko imas tudi virtualno masino, ni treba imeti locenega racunalnika.

Predvsem pa transacije odpravljaj doma, na tem racunalniku, ne pa iz prenosnih naprav, kot je danes moderno.

Sigenca je super moznost. Prodaja certifikatov je brezvezna, saj vsakemu drzavljanu drzava omogoca brezplacbi certifikat sigenca, zato so razni postarca, halcom, nlbca same nategancije, ki so placljive.
Tomi

telexdell ::

mikhail je izjavil:

Nimam drugega računalnika, imam svojo 'delovno postajo' s katero gledam tudi filme in brskam po internetu. Ravno zato me zanima kako je z mojo varnostjo, ker bi rad plačeval tudi s.p. prispevke preko banke (online bančništvo). Sem precej noob v vsem tem.

Ali je predplačniška Visa vezana na banko in plačujem kakšne stroške uporabe?

Večina bank omogoča plačevanje z generatorjem kod in certifikata sploh ne potrebuješ. Generator kod je je običajno posebna naprava in nima nobene veze z računalnikom (sam ga imam na pametnem telefonu). Ko se generira je koda veljavna nek kratek čas (npr. pol minute). Če je v tem času ne uspeš prepisati v prijavno okno spletne banke moraš generirati novo. Nepridipravom torej nič ne pomaga niti 100% dostop do tvojega računalnika, če nimajo hkrati dostopa do tvojega generatorja kod.

Torej kar hrabro stopi do svoje banke in si uredi spletni bančništvo. Je večja verjetnost, da te na poti do nje zadene meteorit, kot pa da te ukradejo preko spletne banke.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

neon21 ::

mikhail je izjavil:

Nimam drugega računalnika, imam svojo 'delovno postajo' s katero gledam tudi filme in brskam po internetu. Ravno zato me zanima kako je z mojo varnostjo, ker bi rad plačeval tudi s.p. prispevke preko banke (online bančništvo). Sem precej noob v vsem tem.

Ali je predplačniška Visa vezana na banko in plačujem kakšne stroške uporabe?


Za predplačniško viso plačaš mislim da 9eu al koliko za obdobje 4 let če se ne motim. Tako , da 9 eu in že lahko uporabljaš kartico. Jaz osebno ne plačam nič tudi, če naložim sredstva na viso na banki. Mislim , da tudi če nisi komitent je samo enkratno plačilo za kartico.

smacker ::

Ampak ta predplačniška visa je za spletno nakupovanje, ni mišljena kot elektronsko bančništvo in plačevanje položnic. To raje delaj preko svojega osebnega računa - greš na banko kjer imaš odprt račun in ti bodo razložili vse potrebno in te poučili o varnostnih mehanizmih ;)

c3p0 ::

Za overitev nakazil imajo banke na voljo od RSA ključkov, potrditve preko SMS, ali posebnih kalkulatorjev. Brez tega ti nihče ne more odtujit denarja.

Certifikati na USB ključku se mi zdijo najslabša opcija, saj jih mnogo uporabnikov trajno pušča priklopljene, ker je tako pač bolj komot. Pred neumnostjo žal ni zaščite.

smacker ::

OTP čitalci so zlo varen način - kalkulatorček, v katerega moraš vstavit bančno kartico, vtipkaš PIN in dobiš geslo, s katerim se prijaviš v spletno banko. Geslo je ob vsaki prijavi drugačno, za dostop pa rabiš pri roki kartico + PIN. Če ima "lopov" vse to, pol lahko dvigne tud na bankomatu, zato možnosti zlorabe s tem ne povečaš. Je pa odvisno od banke, kaj se uporablja. Jaz mam PBS in OTP čitalec, spletno banko pa uporabljam za plačevanje položnic.
Za razna spletna nakupovanja in Paypal pa mam predplačniško Viso od NKBM, ki stane 5€ za 4 leta, za 10€ pa dobiš v paketu še fizično kartico, ki jo lahko uporabljaš za dvig na bankomatih in plačevanje v trgovinah. Dobijo jo tudi nekomitenti, denar na njo lahko naložiš na banki (brezplačno) ali pa preko UPN obrazca kar preko spletne banke, enako kot plačuješ položnice - pri tem seveda plačaš provizijo za položnico po ceniku tvoje banke.

mikhail ::

hvala za odgovore.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visa Electron (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
330110415 (29265) Vetrpiha
»

NKBM - virtualna predplačniška Visa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10329852 (6577) FoxKnox
»

Predplačniška kartica? Visa?

Oddelek: Loža
347755 (4612) Leko
»

Predplačniška visa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15038804 (16960) sbawe64
»

Debetna Visa - Izbira banke

Oddelek: Loža
213590 (2980) c0ck4m0u53

Več podobnih tem